Onko meillä oikeus vai pakko opiskella ruotsia? Tämä kysymys jakaa meidät suomalaiset vahvasti kahteen osaan.
Olisikohan meidän jo kuitenkin aika mennä eteenpäin ja päästä pakkoruotsista eroon?!!
On muitakin valtioita, joilla on ollut pakko opiskella oman kielensä lisäksi muunkin maan kieltä.
Tällaisia ovat esimerkiksi Baltian maat. He joutuivat vuosia pänttäämään venäjää sen historian mukaisen vallan vuoksi. Nämä maat ovat kuitenkin päässeet siitä eroon ja jättäneet historian menneeseen, minne se kuuluukin. Meidän olisi hyvä seurata esimerkkiä.
Suomessa puolustellaan ruotsinkielen opiskelua sillä, että se kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja on meidän toinen kotimainen kielemme. Suomessa kuuluu saada palvelua suomen kielellä, mutta myös ruotsin kielellä. Eikö asioilla ole kuitenkin ajan mittaan tapana muuttua, mukaanlukien myös kulttuuri? Emmehän me enään asu luolissakaan kuten esi-isämme.
Mitä palveluihin tulee, niin ottavat palvelutehtäviin ihmisiä, jotka taitavat myös ruotsin kielen. Ei meistä kaikista virkamiehiä tule. Ruotsin pakollisuuden poistaminen ei tarkoita sitä, ettei olisi ihmisiä jotka puhuisivat ruotsia. Kieli ei mihinkään katoa, vaikka taito supistuisi. Ruotsin voisi jokainen ottaa valinnaisaineekseen, mikäli haluaisi.
Ruotsinkielen pakollisuuden muuttaminen vapaaehtoiseksi antaisi myös paremman mahdollisuuden, tilaa ja aikaa opiskella esimerkiksi muita kieliä. Opiskelijat saisivat paremmat mahdollisuudet täyttää lukujärjestyksensä itselleen tarpeellisimmiksi kokemillaan aineilla.
Onhan meillä opiskelijoillakin jonkinlaiset rajat kykyihimme. Olisi helpompaa keskittyä kieliin, joita haluamme oppia kuin ''pakkokieliin'', jotka suurimmalla osalla myöhemmin unohtuvat.
Ongelmana saattaisi tässä olla se, ettei kunnilla ole varaa pitää niin laajaa kielivalikoimaa, jotta oppilaat varmasti saisivat haluamaansa opetusta. Toisaalta, ruotsinkielisten osuus suomalaisista on sen verran pieni, ettei mielestäni ole järkevää suunnata voimavaroja koko kansan kielikoulutukseen. Meidän pakkoruotsista on luultavasti enemmän hyötyä ruotsalaisille kuin meille suomalaisille.
Ei ole ihme, että pakkoruotsi on viime aikoina puhututtanut kansaa varsinkin mediassa, sillä niin moni on sitä vastaan. Se johtuu siitä, ettei ruotsin kieltä koeta niin tärkeäksi. (Onhan meillä yhteiskielenä englanti.) Viimeksi ajankohtaisia asioita käsittelevä YLE-areena vatvoi pakkoruotsin ongelmaa marraskuussa. Tottakai on puolesta- ja vastaanpuhujia, mutta taitaa olla vain ajan kysymys milloin pakkoruotsi ei ole enään pakko.
Y
perjantai 3. joulukuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Järjestetään mielenosoitus vaikka lukiolaisten liiton johdolla.. Vai ovatko liiton johtohenkilöt jo vallan sylikoiria, etteivät uskalla pullikoida kokoomuksen opetusministeri Virkkusta vastaan ?
VastaaPoistaMe Vapaa kielivalinta ry:ssä olemme valmiita mielenosoitukseen lastemme valinnanvapauden puolesta. Liittykää mukaan.
http://www.vapaakielivalinta.fi/