Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

torstai 18. marraskuuta 2010

1,6 miljardin euron edestä edesmenneiden eläkkeitä

Kreikan talouskriisi on ollut pinnalla jo pitkän aikaa ja uutiset pursuavat artikkeleita maan yrityksistä elvyttää talouttaan. Huolimatta valtion suurista kuluista ja ongelmista Kreikka tuhlaa rahojaan turhanpäiväisyyksiin, vaikka rahoille olisi paljon hyödyllisempääkin käyttöä. Valtion palveluksessa oleva kreikkalainen voi saada jopa 1300 euroa lisää palkkaa erilaisina bonuksina vaikkapa käyttämällä tietokonetta, tulemalla ajoissa töihin tai osaamalla edes yhtä vierasta kieltä. Ei ole miltään suunnalta katsottuna positiivista vaikutusta Kreikan taloudelle kuluttaa jo valmiiksi tiukassa olevia rahoja asioihin, jotka ovat jo itsestään selviä.

Myös julkisella sektorilla työtä tekevät saavat ylimääräistä rahaa. Keskimääräiset kuukausipalkat ja eläkkeet on pyritty pitämään pienempinä antamalla työntekijöille vuodessa 14 kuukauden palkka. Tämä tapahtuu käytännössä niin, että pääsiäisenä maksetaan ylimääräinen puolen kuun palkka ja toinen puolikas kesällä. Valtion varoista n.550 miljoonaa euroa kuluu virkamiesten naimattomien tai eronneiden tyttärien isien eläkkeiden nostamiseen – isien kuoleman jälkeen. EU-maiden prosentuaalinen keskiarvo eläkkeisiin kuluvista rahoista on kolme prosenttia bruttokansantuotteesta, kun taas Kreikalla vastaava luku on 12 %.

Suomen lahjoittamat 1,6 miljardia euroa näyttää menevän hyvään tarkoitukseen.

-Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti