Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Työllisyydestä ja työuupumuksesta

Helsingin sanomien nettisivuille on ilmestynyt tuore uutinen koskien avointen työpaikkojen lisääntymistä. Uutisessa kerrotaan, että avoimia työpaikkoja oli tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 19 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Avoimista työpaikoista 52 prosenttia oli määräaikaisia ja 32 prosenttia osa-aikaisia.



Toisaalta viime aikoina olen huomannut myös monia uutisia, joissa kerrottaan yritysten (esimerkiksi F-Secure, Atria ja Revenio Gropu) irtisanovan työntekijöitään. Tänä vuonna on ollut irtisanomisen lisäksi myös paljon lomautuksia. Siksipä uutinen avointen työpaikkojen lisääntymisestä tuntuu jotenkin hämmentävältä.



Avointen työpaikkojen lisääntyminen on mielestäni tietenkin hyvä asia, vaikkei Suomessa järin korkea työttömyysaste olekaan; se on jopa laskenut. Työttömyysaste laski tammikuun 9,5 %:sta lokakuun 7,0 %:iin. On tavallaan helpottavaa kuulla parantuneesta työllisyydentilanteesta. Toivon, että työttyömyysaste laskisi edelleen. Ihanteena olisi 0 % työttömyysaste, mutta eihän se tietenkään käytännössä olisi edes mahdollista. Nyt kun avoimia työpaikkoja kerran on tarjolla, tulisi mielestäni ihmisten ne hyödyntää. Toisaalta uutisen mukaan avoimista työpaikoista jopa yli puolet (52%) oli määräaikaisia. Työntekijän näkökulmasta olettaisi, ettei määräaikainen työ vedä vertoja vakinaiselle työlle - mutta onhan toki määräaikainenkin työ parempi kuin ei mitään.


Toinen asia, minkä haluaisin mainita, on työuupumus. Wärtsilän konsernijohtaja Ole Johansson pohtii työuupuksen syitä Kauppalehden sponsoroidussa blogissa. Hän kirjoittaa uskovansa, ettei työuupumus johdu yleensä niinkään työelämän hektisyydestä, paineista, kiireistä tai tehtävien vaikeudesta. Wärtsilän mukaan työuupumusta aiheuttavat seikat liittyvät siihen, että työntekijä ei koe olevansa työyhteisön jäsen, hänellä ei ole riittävän haastavia tehtäviä tai hän ei tiedä miksi niitä tekee ja mitkä ovat työn todelliset tavoitteet. Mielestäni tällainen on hälyttävää. Siksipä mielestäni esimerkiksi esimiesten tulisi pyrkiä työpaikoilla luoda yhteishenkeä ja informoimaan sekä opastaaman riittävästi työntekijöitä. Mielestäni on oletettavaa, ettei kukaan työntekijä halua kokea jäävänsä työyhteisön ulkopuolelle saati olla epätietoinen siitä, mitkä ovat hänen työtehtäviensä tavoitteet tai miksi hän niitä suorittaa. Varmasti kaikilla on mukavampaa hyvin toimivassa työpaikassa, jossa on vahva yhteishenki.


- SCHARAA

1 kommentti:

  1. Hyvä ja selkeä teksti, jota oli mukava lukea. Sisällössä oli sopivasti sekä informatiivisuutta että omia mielipiteitä. Pidin erityisen paljon mielipiteistäsi, jotka olivat perusteltuja. Olen samaa mieltä kanssasi mainitsemistasi asioista. Työhön nyt vaan kaikki kykenevät, kun kerta töitä on tarjolla!
    - katumarju

    VastaaPoista