Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

tiistai 16. marraskuuta 2010

Suhdannekatsaus, ennusteet ja talouskriisin jälkihoito

Finanssikriisin seurauksena teollisuustuotanto ja maailmankauppa romahtivat joka puolella maailmaa. Maailmantalous on kuitenkin toipunut taantumasta vähän ennusteita nopeammin, mihin suurimpana tekijänä on vaikuttanut suurten teollisuusmaiden kokonaistuotannon kasvu ja elpyminen. Monet ennusteet ovatkin nostaneet maailman kokonaistuotannon kasvun tälle vuodelle yli 4%. Kiinassa talouden kasvu on ollut vauhdikkainta, mikä heijastuu muiden Aasian maiden ja teollisuusmaiden kysyntään. Vienti on kasvanut nopeaa vauhtia kaikkialla, mikä on nopeuttanut talouskasvua ja taantumasta nousua. Toisaalta huonon työllisyystilanteen ja taloudellisen epävarmuuden takia yksityinen kulutus on kuitenkin lisääntynyt hitaasti ja ihmiset mielellään säästävät rahojaan, mikä jarruttaa talouden kasvua. Tilastojen mukaan työllisyysnäkymät ovat jo kuitenkin parantuneet tänä vuonna selvästi ja tavoite on laskea työttömyysaste alle 7% vuoteen 2012 mennessä.

Talouskriisin jälkihoito ja elpymisvauhdin ennuste

Elpymisvauhdin odotetaan kuitenkin rauhoittuvan ensi vuonna ja ennusteet talouden kasvulle ovat varovaisia. Ennusteiden varovaisuutta puoltaa monta asiaa. Taantumasta toipumiseen käytettävät keinot ovat vain tilapäisiä esim. raha- ja finanssipoliittiset elvytystoimet ja yritysten pyrkimykset täydentää tyhjentyneitä varastojaan. Finanssipolitiikkaa kiristetään nopeasti nopean velkaantumistahdin hidastamiseksi. Kurinalainen julkisten finanssien hoito edellyttää verojen kiristyksiä ja julkisten menojen leikkauksia, jotka jarruttavat pitkään teollistuneiden maiden talouskasvua.Talouskriisin jälkihoidossa on tärkeää myös sopia EU:n sisäiset pelisäännöt ja roolit, jotta sisämarkkinoiden vahvistaminen ja päätöksen teko olisi helpompaa. Eri maat nousevat omaan tahtiin finanssikriisistä, sillä maailmantaloutta vaivannut epätasapaino ei ole helpottanut. Maailmantalouden nousemista finanssikriisiä edeltäviin taloudelliseen tilanteeseen vaatii kuitenkin useita vuosia.Maailmantalouden nousu talouskriisistä on kuitenkin hidastunut, koska EU- maista Kreikalla, Espanjalla ja Irlannilla on meneillään valtava talouskriisi, joka heijastuu myös muiden maiden talouteen. Lähiviikot näyttävät mihin suuntaan ollaan menossa ja kiihtyykö vai hidastuuko talouskasvu.

-jespertu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti