Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Kansainvälinen Nokia

21. syyskuuta Nokian johtoon valittiin kanadalainen Stephen Elop. Heti kanadalaisen virkaanjulistuksen jälkeen moni suomalainen alkoi miettimään, että toimiiko Nokia enää Suomen lipun alla?

Stephen Elop valittiin syyskuussa irtisanoutuneen Olli-Pekka Kallasvuon tilalle. Tätä ennen kaikki Nokian pääjohtajat ovat olleet suomalaisia. Elopin ajatellaan tuovan lisää känsainvälistä arvoa Nokialle, mutta myös muita syitä kanadalaisen valitsemiselle oli. Taloussanomien mukaan Elop vie Nokian läpi muutoksen, johon Nokian hallitus on antanut hänelle kaikki valtuudet.

Myös muita merkkejä Nokian kansainvälistymiselle on nähtävissä. Yhä useammat tehtaat ja konttorit muuttavat maailmalle, on siis vain ajan kysymys, milloin myös Nokian pääkonttori sijoitetaan ulkomaille. Nokian suomalainen osake-enemmistö on ollut jo kauan aikaa historiaa.

Mutta mikä on pääsyynä Nokian yhä kasvavalle kansainvälistymiselle? Uskoisin pääsyyn olevan puhtaasti kilpailussa. Uudet matkapuhelinvalmistajat (kärkipäässä Apple) pakottavat Nokian kansainvälistymään, jotta se pystyisi kilpailemaan matkapuhelinmarkkinoilla. 10 vuotta sitten tällaista ongelmaa ei ollut, kun Nokia oli ainut varteenotettava matkapuhelinjätti koko maailmassa. Uudet kilpailijat kuitenkin pakottavat Nokian muutoksiin, eikä Nokian pysyminen matkapuhelinmarkkinoiden kärjessä ole enää niin varmaa kuin ennen, onhan sen osakkeen arvokin pudonnut viimeisen kolmen vuoden aikanakin yli 70 prosenttia.

On siis vain ajan kysymys, milloin Nokia häviää siniristilippumme alta kokonaan.

-samffa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti