Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Parempaa päin

Yhdysvaltojen talousnäkymät ovat parantuneet selvästi, kuin mitä se oli talouskriisin alussa. Kaiken alku oli asuntokuplat, joiden vaikutukset ulottuivat maailmanlaajuisesti. Ideanahan oli myydä asuntoja ihmisille pienillä koroilla ja lainoilla. Ihmiset ostivat saadulla pääomalla asunnon ja pankit uskoivat ihmisten maksavan velan takaisin, koska asuntojen arvon ajateltiin nousevan vuosi vuodelta. Parin vuoden kuluttua kuluttaja olisi myynyt asuntonsa huikealla voitolla, maksanut velkansa pankille ja ostanut uuden asunnon vanha tilalle. Mutta todellisuus ei vastannutkaan aivan ideaalimaailman käsitystä. Asuntojen arvot alkoivat laskea, kuluttajat köyhtyivät eikä osalle riittänyt työpaikkoja, mistä seurasi pitkä velkataakka. Samalla pankit eivät voineet ottaa uusia asiakkaita, koska edellisetkään eivät olleet suoriutuneet maksuistaan. Tämä johti pankkien kaatumiseen, asiakkaiden luottamuksen menettämiseen ja finanssipalvelutalot joutuivat vaikeuksiin.

Nykyään tilanne on hieman toisin. Yhdysvaltojen talous on ollut vuodesta 2009 lopusta koko 2010- vuoteen asti nousussa. Tästä esimerkkinä on kasvava bruttokansantuote sekä sijoittajien luottamus markkinoihin. Toiseksi Amerikan suurimmat pankit ovat saaneet luottamustaan takaisin ja esimerkiksi Bank of American tulos kasvoi 1,0 miljardin tappiosta 3,1 miljardin voittoon raportoi taloussanomat (19.10.2010 Bank of American tulos selvästi yli odotusten). Nousu ei tosin ole järin nopeaa, mutta nousua silti. Suurimpia kasvajia ovat uudelleen nousevat asuntomarkkinat, autokaupat sekä teollisuuden alat (muun muassa metalliteollisuus). Kasvunopeus on kuitenkin aivan liian hidasta. Työttömyys jatkaa kasvuaan vielä vähän aikaa, koska uusien työpaikkojen luomisessa ei ole onnistuttu. Tähän syynä on yritysten heikko menestys viime vuosina pörssissä sekä osavaltioiden velkaantuminen. Positiivistä kuitenkin on se, että merkkejä elpymisestä on jo olemassa.

Tuomas Törmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti