Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

tiistai 9. marraskuuta 2010

Ruotsin kielen nykyinen asema säilytettävä

Ruotsin kielen asema Suomessa on puhuttanut monia viime päivinä. Erityisesti sen pakollisuudesta peruskoulussa on kiistelty, ja ihmisillä on hyvin erilaisia mielipiteitä sen suhteen. Ruotsin kielen asettaminen vapaaehtoiseksi peruskoulussa ja lukiossa olisi kuitenkin virhe. Maamme kaksikielisyys on hieno asia, jopa rikkaus. Onhan maailmalla muitakin kaksikielisiä maita, esimerkiksi Sveitsi ja Kanada. Lisäksi ruotsin kielen osaaminen hyödyttää meitä pohjoismaisessa kanssakäymisessä, ja samalla kunnioitamme maamme merkittävän suurta kielellistä vähemmistöryhmää.

Kielen tärkeys korostuu myös niillä nuorilla, jotka aikovat suunnata opintonsa yliopistoihin tai korkeakouluihin, sillä lähes kaikissa korkeamman asteen opiskelupaikoissa niin sanottua virkamiesruotsia on opiskeltava tietty määrä. Miksi siis poistaa ruotsin pakollisuus lukioista, saati sitten peruskouluista, kun siitä on vain hyötyä tulevaisuudessa?

Lisäksi monet alueet Suomessa ovat hyvinkin ruotsinkielisiä. Sen vuoksi olisikin ihan hyvä osata ruotsia, jos asuu tai tulee asumaan tällaisella alueella, ja etenkin jos työpaikka on siellä. Esimerkiksi Porvoossa on hyvin vaikea saada töitä, jos ruotsia ei osaa yhtään. Ymmärrän kyllä, kun itärajan alueilla halutaan painottaa enemmän venäjän kieltä kuin ruotsia. Mutta ruotsin pakollisuutta kouluissa ei missään nimessä tulisi poistaa sieltäkään, sillä onhan ruotsia tärkeä osata sielläkin edes jonkin verran.

Ja mistä nimitys pakkoruotsi? Puhummeko pakkofysiikasta, jos emme pidä siitä. Ruotsin kielen asemaa uhataan koko ajan, vaikka koulujen tuntijaossa on paljon pahempiakin epäkohtia. Mielestäni ruotsin kielen tämänhetkinen asema on hyvä, eikä sitä tulisi muuttaa kumpaankaan suuntaan.


akuutti93

3 kommenttia:

  1. Sveitsissä kieliä on enemmän kuin kaksi, muistaakeseeni neljä, kun taas Etelä Afrikassa kieliä on 14 ja Intiassa lähemmäs 60:tä.

    Pakkoruotsi on muuten jännä nimitys. Nimitys on mielestäni huono sillä peruskoulussahan on paljon muitakin aineita pakollisena kuin ruotsi. Ruotsin kielen asemaa ei kannata ruveta muuttamaan, jos mietitään pidemmällä aikavälillä.

    Tripla_J

    VastaaPoista
  2. En itsekään ymmärrä tuota nimitystä "pakkoruotsi". Ruotsin opiskeluhan on meille etuoikeus siinä suhteessa, jos mietitään miten paljon hyötyä siitä meille voi olla tulevaisuudessa. Jokaisen, joka haluaa menestyä työurallaan tai muuttaa ruotsinkieliselle alueelle, huomaa varmasti jossakin elämänsä vaiheessa miten tärkeää maamme toisen kielen osaaminen on.

    Roskaposti

    VastaaPoista
  3. Minunkin mielestä Ruotsin opiskelu on rikkaus enemmän kuin haitta. Hyvä pointti oli tuo "pakkoruotsi", näinhän Se on , ettei me puhuta pakkomatikasta Ai muusta vastaavasta niin miksi sitten ruotsistakaan pitäisi!
    Ruotsin hyödyllisyys on hieman kyseenalainen juttu. Esimerkiksi Itä-Suomessa tosiaankin venäjän kielen taidoista olisi enemmän hyötyä. Suomella ja Ruotsilla on kuitenkin pitkät perinteet ja nykyäänkin maat muistuttavat toisiaan enemmän kuin esimerkiksi Venäjä ja Suomi. Minusta olisi tyhmää poistaa "pakkoruotsi"! Vai onko nykynuoriso niin laiska ettei jaksa edes ajatella, mistä hyötyisi tulevaisuudessa? Onhan Se toki helpompaa haukkua ruotsia ja istua kavereitten kaa tupakalla kuin opiskella sanakokeisiin! Kumpi lienee hyödyllisempi tulevaisuudessa...
    ~nankeri

    VastaaPoista