Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

maanantai 15. marraskuuta 2010

Ristiriitaisia asenteita maahanmuuttajia kohtaan

Ajattelen maahanmuutosta pääosin myönteisesti, koska maahanmuutto lisää kansallisuutemme monipuolisuutta ja rikastuttaa kulttuuriamme. Mutta nyt kun olen ruvennut seurailemaan uutisia ja artikkeleita maahanmuuttajista, suvaitsevaisuuteni maahanmuuttajia kohtaan on horjunut. Artikkeleissa kerrotaan, että useat suomalaiset kokevat maahanmuuttajien vähentävän hyvinvointivaltion resursseja ja työpaikkoja suomalaiselta väestöltä. Erityisesti suomalaisten nuorten työttömyys lisää negatiivista palautetta maahanmuuttajien työllistämisestä. Monet ”perussuomalaiset” ajattelevat maahanmuuttajien olevan ikään kuin loisia. Heidän uskotaan tulevan Suomeen, jotta saisivat paremmat elinolot ja työpaikan. Monet eivät näe eroa maahanmuuttajien ja pakolaisten välillä ja maahanmuuttajat liitetään usein myös rikollisiin. Tämä näkyy erityisesti mediassa: jos ulkomaalainen on tehnyt Suomessa rikoksen, ”maahanmuuttaja” tai ”arabitaustainen” korostetaan otsikoissa.

Vaikka täällä Suomessa maahanmuuttajia kohtaan suhtaudutaan usein hyvin kielteisesti ja isänmaallisuutta kannatetaan, silti monet päättäjät tukevat maahanmuuttoa Suomeen, mm. Vihreät haluavat tukea maahanmuuttopolitiikkaa. Tämä puolue sanoo maahanmuuttajien olevan yhteiskuntamme voimavara. Vihreät uskovat myös, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa pätevää, ulkomaalaista työvoimaa, koska monilla paikkakunnilla on nyt, ja tulevaisuudessa tulee olemaankin työvoimapulaa, suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. Jotta Suomessa maahanmuuttajat saisivat tehdä omien kykyjensä mukaista työtä, tulisi maahanmuuttajille järjestää koulutusta ja palveluja, jotka lisäävät maahanmuuttajien sopeutumista Suomeen ja työelämään.

Suomalaisten asenteet haittaavat maahanmuuttajien elinoloja Suomessa, siksi mm. kouluissa halutaan kehittää yhteiskunnan, etenkin nuorten asennoitumista maahanmuuttajia kohtaan positiivisemmaksi. Näin maahanmuuttajilla olisi mieluisampaa asua Suomessa, koska heille ”erilaisille” suodaan tilaa kulttuurissamme, eivätkä maahanmuuttajat kokisi syrjintää kaduilla ja työelämässä. Täten Suomesta ajateltaisiin muualla maailmalla suvaitsevaisena, eikä rasistisena pakolaisia ja maahanmuuttajia syrjivänä yhteiskuntana.

Toisaalta hyvät elinolot ja työpaikkojen saatavuus lisää maahanmuuttajien määrää. Suuri maahanmuutto-aalto saattaa olla myös haitallista. Radikaalit nationalistit pelkäävät, että maahanmuuttajat nousevat päättäjiksi yhteiskunnassamme, näin suomalainen identiteetti saattaa häilyä ja Suomesta tulee sekava monikulttuurinen yhteiskunta, jossa eri kansallisuuksien mielipiteet törmäävät yhteiskunnallisia päätöksiä tehtäessä.

Vihreät siis ajattelevat maahanmuuttajien olevan hyväksi yhteiskunnallemme, mutta entäpä perussuomalaiset? Jo perussuomalaisten puoluenimi antaa vihiä siitä, mitä mieltä he saattaisivat olla ulkomaalaisista. Perussuomalaisten asenne maahanmuuttajia kohtaan on tullut selkeästi esille uutisoiduissa otsikoissa, joissa on tullut selväksi, että he eivät halua maahanmuuttajien saavan töitä Suomesta, toisin kuin Vihreät. Perussuomalaiset perustelevat asennettaan mm. sillä, että lama ja lisääntynyt työttömyys on lisännyt suomalaisten pahoinvointia niin henkisesti, kuin taloudellisestikin. Perussuomalaiset siis eivät halua ylimääräisten, ulkopuolisten vievän työpaikkoja työttömiltä suomalaisilta.

Mielipiteet maahanmuuttajia kohtaan eroavat sekä kansalaisten että puolueiden välillä. Tämä aiheuttaa kiihkeää keskustelua niin koulussa, kodeissa että mediassa.

-Noke

1 kommentti:

  1. Perussuomalaiset eivät ole varsinaisesti maahanmuuttovastainen puolue, vaan kannattavat maltillista työperäistä maahanmuuttoa. Sitä, että Perussuomalaiset eivät ole avosylin vastaanottamassa kaikkia maahan haluavia, he perustelevat sillä, että työttömyyden ollessa maassa niin suuri, eivät myöskään maahanmuuttajat saisi töitä. Työttömyys taas vaikeuttaa mm. yhteiskuntaan sopeutumista ja sitä kautta tuo ongelmia. Tulevaisuudessa suuret ikäryhmät jäävät eläkkeelle ja Suomea uhkaa työvoimapula, ja Perussuomalaisetkin myöntävät että silloin Suomi tarvitsee työvoimaa ulkomailta. Puolueella ei siis ole yleisesti mitään itse maahanmuuttajia vastaan. (Tietysti yksittäisten jäsenten asenteet voivat erota yhteisestä linjasta.) Voisin kuvitella, että vain harvoin käy niin, että suomalainen työnantaja antaa työn ulkomaalaiselle, jos paikkaan olisi tarjolla myös pätevä suomalainen. En siis usko että tällä hetkellä on pelkoa siitä, että maahanmuuttajat veisivät työt meiltä suomalaisilta.


    Laamasaurus

    VastaaPoista