Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

maanantai 22. marraskuuta 2010

Euron kurssi - mitä väliä?

Yhteisvaluutta euron arvo on lähiaikoina ollut rajun höykytyksen kohteena. Euroalueen maiden velkakriisit ovat tällä hetkellä pääasiallinen syy euron arvon hyppimiselle, ja euron kurssi on käynyt lähipäivinä jopa alle 1,35 USD, ja korkeimmillaan lähes 1,38 USD:n lukemissa. Arvon laskusta kirjoitetaan hampaita kiristellen ja kurssin noususta hymyssä suin. Mitä väliä valuutan kurssilla on?

Euron arvon laskiessa Amerikasta tilaamani kirja kallistuu. Tarpeeksi suuren kurssin laskun myötä minun kannattaa ostaa kirja Suomesta, ja samalla tukea suomalaista kirjakauppaa ja taloutta. Suuremmassa mittakaavassa on kuitenkin mahdotonta tehdä vastaavia ratkaisuja - Suomi on monen muun valtion tapaan riippuvainen ulkomaankaupasta, ja emme voi tuottaa läheskään kaikkea tarvittavaa itse. Euron arvo vaikuttaa hintaan, jolla voimme ostaa tuotteita ei-euroalueen mailta, kuten Yhdysvalloilta, Kiinalta ja Venäjältä. Tuontihinta vaikuttaa myös rahamäärään, jonka joudumme kaupan kassalla pulittamaan kyseisistä tuotteista. Yhteisvaluuttamme kurssilla on siis vaikutusta huomattavan suureen osaan tuotteista, joita kaupasta kotiin kannamme.

Toisaalta euron arvon laskussa on hyvätkin puolensa - ei-euroalueen maat näkevät tuotteemme edullisina ja ulkomaiden kysyntä kasvaa. Tämä saattaa erityisesti auttaa työttömyysongelmaan, koska ulkomailta tehdään enemmän tilauksia suomalaisille yhtiöille, ja yhtiöillä puolestaan on paremmin varaa investointeihin. Hyviä esimerkkejä hyötyjistä ovat monet metallialan firmat, joista väkeä on vähennetty ja joitakin tehtaita myös suljettu viime vuosina, koska tilauksia ei ole yksinkertaisesti tullut tarpeeksi.

Euron arvon noustessa puolestaan myös ulkomailta verkkokaupan kautta tilaamamme tuotteet että tuontihyödykkeet halpenevat. Uudet Xbox 360-pelit maksavat Iso-Britanniassa keskimäärin 29 puntaa, kun samat pelit maksavat Suomessa noin 59 euroa. Euron kurssin ollessa 0.85 puntaan nähden, peli maksaisi Briteistä tilattuna noin 34,1 euroa. Joulukuussa 2008 euron arvo oli noin 0,98 puntaa, jolloin vastaava peli olisi maksanut noin 29,6 euroa. Yksittäisen ihmisen (lukiolaisen) näkökulmasta euron arvon vaihtelu näkyykin ehkä parhaiten vastaavissa tilanteissa.

Suomella on kuitenkin joitakin tuotteita, kuten matkapuhelimia ja paperikoneita, joita kysytään ulkomailla laadun vuoksi ennemmin kuin halvimman hinnan. Tällöin tuotteiden vienti vetää ja niistä saadaan korkeampi hinta, jos euro on vahvempi.

Kurssivaihtelulla on vaikutusta julkiseen talouteen ja yrityksiin, mutta myös yksittäiseen kansalaiseen niin elintarvikeostosten kuin viihdehyödykkeiden verkkotilausten yhteydessä. Kannattaa siis tarkkailla euron kurssia - huomenna kahvi saattaa olla halvempaa.

patez

1 kommentti:

  1. Hyviä pointteja. Itse ostan tavaraa juuri sen takia ulkomailta, koska se on halvempaa kun täältä Suomesta ostettaessa. Olisipa hinnat täälläkin alhaisempia.

    Miksu

    VastaaPoista