Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Ruotsin kieli menettää asemaansa hitaasti, mutta varmasti

Ruotsin kieli jakaa kansaa. Toisten mielestä ruotsin opiskelu pakollisena kouluissa on aivan turhaa ja valinnaisuutta pitäisi olla. Ruotsin kielen pitäisi heidän mukaan olla vapaaehtoisena muiden kielten, kuten saksan ja venäjän, joukossa. Heidän mielestään ruotsia ei tarvita kielenä, vaan muut kielet ovat jopa tärkeämpiä. Suomen itäosissa on selvä, että venäjän kieli on enemmän lähellä kuin ruotsi. Kokonaisuudessaan ruotsia puhutaan Suomessa paljon enemmän ja suomalaisia muuttaa paljon Ruotsiin ja päinvastoin. Suomalaiset myös matkustavat eniten pohjoismaihin, jossa ruotsilla pärjää. Eikä tietenkään pidä unohtaa ruotsinkielisiä suomalaisia, jotka ovat suurin vähemmistöryhmä Suomessa.

Näin ollen pidän hyvin suotavana tämänhetkistä ruotsin opetuksen määrää. Se on kuitenkin hyvin vähäinen verrattuna moniin muihin pakollisiin kouluaineisiin. Ruotsin kielen opiskelua vastustavat ehdottavat tilalle ala-asteella aloitettavaa vapaaehtoista kieltä. Ajatuksena hyvä, mutta mielestäni ei ole kokonaisuudessaan hyvä. Hyvin harva tietää ala-asteella kieltä, jota tarvitsee, poikkeuksena toki esimerkiksi rajaseuduilla asuvat. Valinta olisi vaikea ja jos kieli ei tunnu sopivalta, sitä on vaikea vaihtaa enää. Sekä asia voi tuoda muitakin ongelmia koululaisten suhteen, kuten ahdistusta tai syrjintää. Lisäksi kielien opetuksen takaaminen olisi hyvin vaikeaa. Jos koulussa haluaa kaksi oppilasta jotain muuta kuin 30, niin opetus on vaikea järjestää, vaikka kaikkien pitäisi saada samanlaista opetusta.

Aihe nostetaan silloin tällöin esille, mutta välillä aiheesta ei puhuta juuri lainkaan yleisesti. Tällä hetkellä aihe on mennyt osittain piiloon, vaikka kuukausi sitten asia oli otsikoissa joka päivä. Kokonaisuudessa ruotsin kieli menettää asemaansa jatkuvasti. Ennen lähes koko Suomessa puhuttiin ruotsia, mutta suunta on nykyäänkin alaspäin. Aiemmin ruotsi oli pakollinen ylioppilaskirjoituksissa, mutta nykyään sitä kirjoitetaan aina vähemmän . Varmasti vielä joskus, ei välttämättä mene kauaa, niin ruotsin kieli putoaa vapaaehtoiseksi. Se tapahtuu hyvin varmasti joskus, eikä sille voi mitään.

psja

4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. On muuten jännä, miten venäjän kieltä pidetään läheisempänä kuin ruotsia itä-Suomessa. Jos näin tapahtuu, niin miksei Pohjois- Suomeen etule pakkosaamea? No ehkei siksi koska saamea puhutaan kyllä hyvin vähän. Mutta jos ruvetaan tarkastelemaan maailmanlaajuisesti, niin kyllä ovat suomi ja ruotsikin ovat pieniä kieliä...
    Vaikka Suomen historian aikana ruotsia on puhuttu melkein kokomaassa, niin tämä pakkoruotsi kapina on vain osoitus "itsenäistymisestä".

    Tripla_J

    VastaaPoista
  3. On totta että kielikiista tullaan nostamaan esiin vielä monta kertaa, vaikka kuumin keskustelu onkin mennyt jo ohi. Näyttää kuitenkin huolestuttavasti siltä, että enemmistö kansasta on pakkoruotsia vastaan, mikä on mielestäni huono juttu. Toivottavasti ihmiset alkaisivat ymmärtää ruotsin kielen tärkeyden ja merkityksen ennen kuin mitään mennään muuttamaan...

    akuutti93

    VastaaPoista
  4. Mä todellakin haluaisin ymmärtää sen merkityksen ja tärkeyden, mutta en pysty...

    VastaaPoista