Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Maahanmuuttokriittisyyttä vai rasismia?

Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttoon on viime vuosien aikana muuttunut kielteisemmäksi. Helsingin Sanomien teettämän gallupin mukaan vuonna 2007 vain 40 % suomalaisista vastusti maahanmuuttoa, mutta nyt lukemat ovat nousseet jo 60 %. Kriittisyyden nousuun on voinut vaikuttaa laman aiheuttama työttömyyden lisääntyminen. Lisääntynyttä kriittisyyttä voi nähdä maahanmuuttovastaisen Perus Suomalaisten kannatuksessa, joka on noussut jo 14,3 %.

Maahanmuuttokriittisyys näkyy myös arjessa ulkomaalaisten kohtelussa ja viharikoksissa, jotka ovat viime vuosina lisääntyneet. Vaikka viimeaikaisen Malmön kaltaisilta ”maahanmuuttajavainoilta” on vältytty, viharikokset maahanmuuttajia ja heidän jälkeläisiään kohtaan ovat huomattavasti lisääntyneet. Maahanmuuttajat myös kertovat ilmapiirin muuttuneen vihamielisemmäksi.

Työnhakeminen on ulkomaalaisille vaikeaa ja he törmäävät ennakkoluulohin jo heti kättelyssä. Viime aikoina onkin uutisoitu venäläisistä, joita ei edes kutsuta työhaastatteluihin ulkomaalaisen nimen perusteella. Töihin otetaan mieluummin vaikka vähemmän pätevä suomalainen. Tämä menettely aiheuttaa loppupeleissä vain hallaa suomelle, joka menettää vuosittain 10 miljoonia euroja, kun suomessa koulutettuja ulkomaalaisia ei saada työelämään. Vuosittain Suomi kuluttaa ulkomaalaisten kouluttamiseen noin 57 miljoonaa euroa.

On kuitenkin muistettava, että tulevaisuudessa suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle huoltosuhde muuttuu ja nuorten määrä ei riitä täyttämään työelämään jäänyttä aukkoa. Tähän tarvitsemme maahanmuuttajia, jotka tuovat mukanaan lisäksi kansainvälistä näkemystä, erilaisia yhteyksiä ulkomaille ja kielitaitoa.

Suomi siis tarvitsee maahanmuuttajia, halusimme sitä tai emme. Nykyinen suhtautuminen ei kuitenkaan lisää maahanmuuttajien kiinnostusta Suomea kohtaan.

Lima

2 kommenttia:

  1. Itsekin olen valtavan huolissani suomalaisten maahanmuuttovastaisuuden kasvusta ja etenkin Perussuomalaisten kannatuksen noususta. Eivätkö suomalaiset tosiaankaan ymmärrä sitä, että maamme kansainvälistyy koko ajan,(mikä on vain ja ainoastaan hyvä asia)
    Koska tulevaisuudessa väestön huoltosuhde väistämättä muuttuu, on maahanmuutto ehdottomasti paras ratkaisu siihen. Miksi kuitenkin niin monen suhtautuminen on niin kielteistä? Suomalaiset ovat mielestäni maailman rasistisinta kansaa, ja toivon että suhtautuminen maahanmuuttoon tulee muuttumaan nopeasti.

    akuutti93

    VastaaPoista
  2. Ihmiset ovat luonnostaan rasistisia. Se on vain perusluonteemme. on vain luontaista olla muutosta vastaan. Kansalaisia huolestuttaa kulttuurin liika monipuolistuminen. Jos yli puolet kansalaisista ovat maahanmuuttoa vastaan, niin silloinhan se tarkoittaa, että jotain on tehty väärin. Suomi on suomi, maahanmuuttajien on mielestäni totuttava siihen. Kulttuuria ei pitäisi mielestäni "rikastaa", sillä meillä on jo oma kulttuurimme ja siitä on pidettävä kiinni. Toki on ymmärrettävää, että jos maahanmuuttaja hankkii suomessa hyvän koulutuksen, tulisi hänen päästä sen mukaiseen työhön.
    Ainoa kielitaito jota tarvitsemme on englanti. Maahanmuuttajan on ymmärrettävä se, että on opeteltava isäntämaan oma kieli.

    - AlieNfromUrAnus

    VastaaPoista