Talouskriisi alkaa olla meillä jo menneen talven lumia, vaikkakin jotkut yritykset ovat vielä lamatunnelmissa. USA:ssa kriisin jäljet ovat kuitenkin Suomea selkeämmin havaittavissa.
USA on kuitenkin yrittänyt elvyttää talouttaan monella tapaa. USA:n keskuspankki FED on muun muassa laskenut ohjauskorkoa ja ostanut valtionlainapapereita. Ohjauskoron kanssa on tosin ongelmia, sillä korko on suunnilleen 0,25. Siitä on hankala päästä enää alaspäin, ja koron lasku ei tule enää kysymykseen taloutta elvyttäessä.
Amerikassa ollaan muutenkin oltu hieman hitaita elpymään. Maan piti olla talouden nousun veturi, mutta sitä se ei ole ollut. Talousratkaisut ovat olleet monesti erittäin täpäriä, ja pelastaneet juuri ja juuri maailmantalouden suurelta lamalta. Luvattuja nopeita ja harkittuja toimia ei ole nähty, ja monet uudistukset joista ollaan puhuttu ovat jääneet lepäämään hyllyille, odottaen jotakuta, joka tekee jotain uudistusten eteen. Yksi näistä on työllisyyden kitkeminen. USA:n asukkaista jopa 10% on edelleen työttömänä. Näin suuri työttömyysprosentti nakertaa ehdottomasti valtion hyvinvointia ja lisää valtion taakkaa elättää työttömiä. Tämä taas hidastaa kasvua entisestään.
Pörssissä kasvua on kuitenkin havaittavissa. Vuoden alusta Nasdaq on noussut jo 23% . Nousu kolmen vuoden takaisesta on kuitenkin vain 2,3%. Toisaalta Dow Jones on pienemmässä nousussa, ja 3vuoden jaksossa pörssi on ollut jopa laskussa. Lama näkyy vielä selvästi taloudessa, joten elvytystoimia tarvitaan vielä tehostamaan talouden kasvua. Dollarin arvo on tosin heikentynyt viime aikoina, mikä osaltaan heikentänee kauppaa ulkomaiden kanssa ja lisää osaltaan haastetta kääntää talouden kurssi pysyvästi ylöspäin.
Lisäksi Yhdysvalloilla on erittäin suuret velat. Jopa liian suuret. Onneksi valtion velkoja ei ole tapana vaatia nopeasti takaisin, joten USA seisonee pystyssä vielä jonkun aikaa. Myös kansalaiset ovat velkojensa kanssa pulassa. Monet ihmiset ovat laman jäljiltä hirveissä veloissa ja taistelevat saadakseen taakkojaan pois. Keskuspankki FED on kuitenkin ilmoittanut pitävänsä lainojen korot matalana, joten kansalaiset saavat hieman lisäaikaa pelastaa nahkansa.
Joka tapauksessa nousua on havaittavissa. Monet teollisuudenalat ja etenkin teknologiayritykset, etupäässä Apple, ovat saaneet kurssinsa vahvaan nousuun ja tulokset ovat olleet positiivisia. Vielä ei siis ole hätää, kunhan USA:ssa maltetaan tehdä tehokkaita ratkaisuja ilman yltiöpäisiä riskejä ja nopealla aikataululla.
SanteriK@santerinassa.blogspot.com
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti