Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

torstai 18. marraskuuta 2010

Huoli Nokiasta

Nokia on merkittävä tulonlähde Suomen valtiolle. Kuitenkin sen menestys on viime vuosina laskenut uusien kilpailijoiden ilmestyttyä markkinoille. Mitä Suomi sitten tekeekään jos Nokian menestys hiipuu täysin, tai se muuttaa toimintansa kokonaan ulkomaille. Onhan Nokian pääjohtajakin nykyään kanadalainen.

Nokian patenttikiistat sekä Applen, että IPComin kanssa ovat olleet paljon esillä viime aikoina ja ne ovat mielestäni huolestuttavaa luettavaa. Jos Nokia menettää vientioikeudet USA:an ja Saksaan, niin mistä meidän valtiomme sitten repii suuret verotulonsa? Etenkin USA on kuitenkin melko suuri markkinarako puhelintenvalmistajalle.

Saksalaisen IPComin toimitusjohtaja on melko varma, että Nokia saa myyntikiellon Saksassa. En ymmärrä miksi myyntiluvista pitää käydä suuret oikeudenkäynnit ja tuhlata rahaa moiseen. Molemmat yhtiöt voisivat sen sijaan tyytyä markkinoimaan tuotteitaan maailmalla niin kuin ennenkin ja jakaa rahaansa sitä tarvitseville kun ne kerran haluavat jaella sitä muille. Nälänhätää kärsivät ja kodittomat ihmiset tarvitsevat mielestäni enemmän miljoonia kuin suurituloiset juristit, joille Nokia syytää rahaa kuin roskaa.

On ymmärrettävää että globalisoituvan maailman myötä suuret yhtiöt, Nokia ja IPCom mukaan lukien, haluavat taata menestyksensä tulevaisuudessakin. Kuitenkin molemmat yhtiöt voisivat ottaa järjen käteen patenttikiistassa. Mielestäni parempi vaihtoehto olisi jonkinlainen sopimus myyntikieltojen sijaan. Kuluttajat voivat kuitenkin tilata Nokian puhelimia ulkomailta, mikäli Saksassa asetettaisiin niiden myyntikielto. Näin ollen myyntikielto ei paljoa Saksaa auttaisi.

Nokiaa koskevista uutisista huomaa, että sen tulevaisuus on huolestuttava. Joutuuko Suomen valtion suuri tulonlähde alistumaan kilpailijoilleen, vai hylkääkö se mahdollisesti kotimaansa jossain vaiheessa kokonaan?

Ellam

1 kommentti:

  1. Totta kai myyntiluvuista käydään suuret kiistat, kukapa suuryritys oikeasti haluaa jakaa voittojaan muiden kanssa? Logiikka on selkeästi se, että 2 omenaa on kuitenkin 1 omena enemmän kuin 1 omena.

    Rahaa köyhille? Miksi ihmeessä, totta kai yritykset haluavat pitää kaiken itsellään. Periaatteellisella tasolla olet kuitenkin aivan oikeassa - miksi taistella, kun voidaan jakaa? Ja rahaa tosiaan mieluummin köyhille kuin rikkaille.

    SanteriK

    VastaaPoista