Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

maanantai 22. marraskuuta 2010

Valuutoista

Valuutat vaikuttavat merkittävästi meidän elämäämme. Ostelemme tavaroita kaupasta rahalla, jonka arvo riippuu valuuttakursseita. Euro on meille tärkein valuutta, se vaikuttaa myös muualla euroopassa valtioissa, jotka kuuluvat euroopan unioniin.

Maailmassa on monia eri valuuttoja, mutta tärkeimpänä pidetään Yhdysvaltain dollaria, joka on ollut maailman merkittävin valuutta jo toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta lähtien. Euro ja Yhdysvaltain dollari kilpailevatkin koko ajan suosiosta, vaikka dollaria kuitenkin pidetään maailmantalouden johtavana valuuttana. Dollarin asema on hyvä sillä, kun Yhdysvallat ottavat lainaa ulkomailta, devalvaation riskiä ei esiinny.

Euro otettiin käyttöön vuonna 1999. Siitä lähtien sen suosio on kasvanut hiljalleen, kunnes 2001-2002 tapahtui suuri muutos. Euron arvo valuuttavarannoissa nousi liki 4,5 prosenttia. Syy tähän lienee euron käteisrahan käyttöön tulo EU-maissa. Euroopan keskuspankin tehtävä on pitää euron vakaus rahaliitossa. Euroopan keskuspankilla on myös paljon valtuuksia ja se voi valvoa esimerkiksi pankkien toimintaa.
Euron tulo valuutaksi EU-maihin on helpottanut matkailua huomattavasti, koska valuuttaa ei tarvitse enää vaihtaa. Kaupankäynti on maiden välillä on helpottunut ja inflaatioprosentti on hyvin pieni. Tulevaisuudessa tulemme luultavasti näkemään lisää valtioita jotka ottavat euron käyttöön valuuttana.

Miksu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti