Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

lauantai 6. marraskuuta 2010

Eläkeiän nosto & nuorten työttömyys

Nuorten työttömyys ja eläkeelle jääminen saattaa kuulostaa hyvin kaukaisilta asioilta tavallisessa elämässä, mutta todellisuudessa ne kävelevät tiukasti käsi kädessä.
Väestön vanhentuminen on johtanut Suomessa tilanteeseen, jossa suuret ikäryhmät ovat jäämässä eläkkeelle. Tämä tarkoittaa massiivista kasvua valtion eläkekuluihin. Tilannetta on yritetty helpottaa eläkeiän nostoilla. Todellisuudessa se ei kuitenkaan poista ongelmaa kokonaan, ja luo lisäksi yksittäisille ihmisille hankaluuksia. Vähän yli 50-vuotias jaksaa paljon paremmin työelämässä kuin yli 60-vuotias. Vanhukset rasittuvat paljon enemmän raskaista töistä, ja se näkyy myöhemmin selvästi terveydessä. Mielestäni vanhusten riuduttaminen työelämässä ylettömän pitkään ei toteuta hyvinvointivaltion perusajatusta.

Samaan aikaan on toinenkin ongelman; nuorten työttämyys. Kun suuria ikäjoukkoja pakotetaan pysymään töissä, nuoret kärsivät työttömyydestä. Nuorten työttömyys johtaa valitettavan usein nuoren syrjäytymiseen elämässä. Myös monet nuorten tekemät rikokset ovat ilmiselviä merkkejä työttömyyden tuomasta turhautumisesta yhteiskuntaa kohtaan.

Eläkeiän nostoa perustellaan sillä, että työvoima ei riittäisi, mutta ottamalla vastaan lisää ulkomailta tulevaa työvoimaa voimme korjata tämän ongelman. Mielestäni toteuttaisi kaikkien etua, kun nuoret pääsisivät töihin ja vanhukset nauttimaan ansaitusta eläkkeestään.


- Jale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti