Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

torstai 18. marraskuuta 2010

Islanti talouskriisin jälkeen

Muutama vuosi sitten Islanti koki taloudellisen takaiskun ja vajosi laman pohjille Islannin pankkisektorin kaaduttua. Inflaatioprosentti nousi jopa kahteentoista prosenttiin, mikä olikin inflaatioprosentin ennätyslukemia. Jotta Islanti selviäisi taloudellisesta kaaoksestaan, Pohjoismaat tarjosivat Islannille lähes kahden miljardin euron lainaa. Miten velkaantunut ja inflaatiosta kärsinyt Islanti on selvinnyt vuoden 2008 lamastaan? Vaikuttaako vanha talouskriisi yhä Islannin talouteen ja arkeen?

Vuonna 2008 Islantia järisyttänyt syvä lama vaikuttaa Islannin talouteen vielä tänäkin päivänä. Oikeastaan on arveltu, että kyseinen talouskriisi vaikuttaisi Islannin talouteen ja sen kansalaisten arkeen vielä pitkän aikaa. Rahan arvon muutokset ovat saaneet esimerkiksi massiiviset velat kasvamaan vielä entisestään.

Islannin talous laahaa yhä vieläkin taantumassa, vaikka se onkin huomattavasti parantunut sitten vuoden 2008 laman. Vaikka maan bruttokansantuote supistui vielä huhti-kesäkuun aikana noin 3,1 prosenttia, on Islannin talous silti toipumassa, vaikkakin melko hitaasti.

Taloudellista elpymistä on edistänyt muun muassa lisääntynyt matkustaminen, sillä talouskriisin ja valuutan heikkenemisen seurauksena Islannista on tullut esimerkiksi suomalaisille suhteellisen halpa matkustuskohde. Viimeaikoina matkailuintoa on kuitenkin latistanut uhka uudesta tulivuorenpurkauksesta, josta ollaan ennustettu vielä suurempaa, kuin edellisestä purkauksesta Islannin maaperällä.

Tuleeko Islannin talous jatkamaan hidasta kasvuaan, vai tuleeko uusi tulivuorenpurkaus tuhoamaan elpyvän talouden täysin?

MinnaR

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti