Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

torstai 18. marraskuuta 2010

Nuorten työttömyysongelmat alkavat ratketa

Laman aikana nuorison työttömyydestä puhuttiin paljon. Vielä viime kesänä, ainakin täällä Nastolassa, tuntui olevan hyvin vaikeaa saada töitä ellei ollut minkäänlaisia suhteita työnantajiin. Nyt kuitenkin asiat ovat nuorten kannalta parantuneet huomattavasti: nuorison työttömyys laskee nopeammin kuin muu työttömyys laman jälkeen.

Työllisyyden muutos lähtee pääkaupunkiseudulta, jossa lasku on ollut nopeampaa kuin muualla maassa. Syyskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli pääkaupunkiseudulla 15 % vähemmän kuin vuosi sitten, kun koko Suomessa nuorten työttömien määrä laski alle 14 %. Myös nuorten suhtautumista työelämään ja työllistymiseen on tutkittu, ja nuorilla näyttäisi olevan hyvin positiivinen kuva omasta tulevaisuudestaan työelämässä. Luulenkin, että näiden tutkimusten uutisointi rohkaisee myös muita nuoria luottamaan parempaan työllisyystilanteeseen ja hakemaan ahkerammin töitä.

Nuoret näyttävät uskovan myös taloustilanteen kohoamiseen siinä määrin, että yhä useammat nuoret rohkenevat perustaa oman yrityksen. Omaa ammattiosaamista ei enää haluta laittaa toisten yritysten hyväksi. Taannoin tehtiin myös tutkimus, jonka mukaan nuoret ovat paljon ahkerampia työntekijöitä kun on oletettu (nuorilla tarkoitettiin tässä tutkimuksessa siis alle 30-vuotiaita). Näille nuorille työntekijöille on töissä hyvin tärkeää mukava ilmapiiri ja mielekäs työ. Työpaikkaa vaihdetaan empimättä, ellei se miellytä. On kuitenkin otettava huomioon, että tutkimuksessa ikähaarukka oli 30 ikävuoteen asti. Nuoret opiskelijat, joilla ei vielä ole ammattia, eivät ihan niin vain vaihdakaan työpaikkaa mieleiseensä, mikäli töissä on käytävä opiskelujen rahoittamiseksi. Siinä vaiheessa kuitenkin välttämätön tienesti ylittää työn mukavuuden arvon.

Nuorten tilanne työmarkkinoilla näyttäisi siis olevan nyt hyvällä mallilla. Uskon itsekin siihen, että esimerkiksi jo ensi kesänä täällä Nastolassakin avautuu enemmän ovia kesätöihin kuin viime kesänä.

-EmmiK

1 kommentti:

  1. Toivottavasti ensi kesäksi tulisi uusia työpaikkoja nuorille, sillä nuorille ei makseta kesäisin opintotukia. Työpaikka varmistaisi nuorille rahan saannin kesäksi.

    Niinah

    VastaaPoista