Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Ruotsin kielen asemaa ei saisi muuttaa

Viime aikoina on runsaasti keskusteltu rakkaan naapurimaamme, ruotsin kielen asemasta kouluissa. Vaikka Opetusministeri Henna Virkkunen haluaisi lisää ruotsin opetusta kouluihin, sitä tuskin lisätään. Pääkaupunkiseudulla ruotsin opiskelu aloitetaan jo ala-asteella, aivan kuten englantikin. Kuitenkin suuressa osaa Suomea ruotsi aloitetaan yläkoulun seitsemännellä luokalla. Ymmärrän asian, sillä pääkaupunkiseudulla ruotsia tarvitaan joissakin asianyhteyksissä. Muualla Suomessa hyvin vähän.

Niin sanottu pakkoruotsi jakaa mielipiteet hyvinkin rajusti. Jotkut ovat sitä mieltä, että ruotsi on h*mojen kieli ja se pitäisi poistaa kokonaan. Jotkut taas haluavat sitä lisää. Itse en osaa sanoa juuta enkä jaata. Pakkoruotsin poistamisen kannattajat usein perustelevat väitettään, ettei sitä voi verrata historiaan tai englannin opiskeluun, koska niitä tarvitaan maailmanlaajuisesti. Osa pakkoruotsin pitämisen kannattajista haluaisi, että kieli aloitettaisiin aikaisemmin. Itsekin olen samaa mieltä, sillä kaikkihan tietävät ettei ruotsin aloitus ole juuri sopivaa kolmentoista-vuoden iässä.

Ruotsia ei mielellään tulisi poistaa kokonaan kouluista, vaan sen aloittamista pitäisi siirtää aikaisemmaksi. Vanha sananlasku "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa" pitäisi aika hyvin paikkansa. Englannin kielen kanssa on huomattavasti vähemmän oppimisvaikeuksia kuin ruotsin kielen kanssa. Vaikka Ruotsin Uppsalassa kiellettiin suomen kielen käyttö, tämä tuskin muuttaa ruotsin kielen asemaa meillä, sillä ruotsalaiset varmaan ovat kuulleet, miten heidän kieleensä suhtaudutaan Suomessa. Pitää muistaa, että Ruotsissa suomi ei ole pakollinen. Ruotsin kielen asema on Suomessa ihan hyvä, tosin sitä voisi parantaa hieman.

Tripla_J

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Ruotsin opetuksen määrän lisääminen ei tule millään onnistumaan, sekä tuskinpa aikaistaminen. Vastustajia tämänhetkiselle määrälle on jo niin paljon, että suunta on varmasti alaspäin.

    psja

    VastaaPoista