Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

torstai 18. marraskuuta 2010

Ristiriitoja ehtojen ja Olli Rehnin välillä

Suomihan asetti ehtoja lainaohjelmaa koskien ennen kuin varsinaisesti suostui antamaan lainaa Kreikalle. Muistin virkistykseksi ne olivat 1) talousohjelman on kestettävä useamman vuoden ajan, koska muuten taloutta ei saada oikaistua 2) Kreikan tulee sitoutua erilaisiin talouden tasapainottamisen toimiin 3) euromaat antavat Kreikalle korollista lainaa ja 4) EU:n tehtävänä on luoda sellaiset pakotteet, joilla pystyttäisiin ennaltaehkäisemään vastaavanlaisten tilanteiden syntyminen muissa maissa.

Kuitenkin nyt on syntynyt EU:n talouskomissaarimme päässä uudenlainen idea. Olli Rehn ehdottaa taloussääntöjä rikkoville maille pakkotalletuksia, joiden suurus olisi 0,2% bruttokansantuotteesta. Kuulostaa vielä järkevältä, mutta Rehnin ajatus jatkuu ja hän ehdottaakin talletuksen olevan vain aluksi korollista. Jos maa jatkaisi taloussääntöjen rikkomista, muutettaisiin talletus korottomaksi. Eli suomeksi sanottuna annoimme Kreikalle lainaa, kunhan siitä kertyisi korkoa ja nyt pohditaan sitä, että otettaisiin kyseisen korko pois. Lisäksi samaan aikaan kun asetettiin kyseisiä ehtoja lainan antamiselle, puhuttiin myös siitä, kuinka on otetta opiksi Kreikan tilanteesta. Korostettiin, ettei vastaavanlainen tilanne saa ikinä toistua muualla. Onneksi Irlannilla ja Portugalilla menee nykyään taloudellisesti todella hyvin.

-Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti