Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

tiistai 16. marraskuuta 2010

Savuton Suomi?

1.10.2010 Suomessa tuli voimaan maailman tiukin tupakkalaki ja tiukempaa on vielä luvassa. Tavoitteena näillä tiukoilla laeilla on kokonaan savuton Suomi. Olisihan se toki miellyttävä ajatella, että mitä jos lapsen lapsemme eivät edes tietäisi, että mikä se semmoinen tupakka olisi. Mutta muistellaanpa miten on käynyt kun jotain on yritetty suomalaisilta kieltää.Vuonna 1942 keskioluen valmistus lopetettiin. Miten suomalaiset suhtautuivat tähän? No eivät ainakaan lopettaneet alkoholin käyttöä, vaan viinan kotipoltto yleistyi. Mikään kieltolaki ei saanut poistettua alkoholinkäyttöä Suomesta, joten miksi mikään tupakkalaki saisi Suomesta savutonta?
Huumeet, niin vahvat kuin miedotkin, ovat Suomessa laittomia. Silti Suomessa jatkuvasti törmätään huumeidenkäyttäjiin ja huumeet ovat myös helposti nuorten saatavilla. Ei siis huumeidenkaan kieltäminen ole niiden käyttöä kitkenyt Suomesta. Itse asiassa tupakan täysi kieltäminen voi johtaa siihen, että jatkossa sitä saadaan samoilta myyjiltä kuin huumeitakin, jolloin siitä tulee portti vahvempiin aineisiin.
Hanke savuton Suomi vuoteen 2040 on siis aika epärealistinen tavoite. Hankkeen tavoite on, että suomalaisten tupakointi alenisi 10 % vuodessa. Luultavasti suomalaisten tupakointi vähenee, mutta ei sitä tulla ikinä kokonaan kitkemään pois. Aina on joku, joka saa hyvät rahat pimeistä tupakoista. Hankkeen ajatus on kuitenkin hyvä ja saa varmasti ihmiset pohtimaan tupakoinnin lopettamista, mutta savutonta Suomesta ei tule ennen vuotta 2150.

- Miiiah

3 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä siitä, että kun jotain kielletään, niin usein ihmiset reagoivat juuri päinvastoin. Itsekin uskon, ettei tupakointi hetkessä mihinkään katoa kielloista huolimatta, mutta ajatus on kuitenkin hyvä!

    -Mem,mu

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, Suomea tuskin saadaan savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä. On totta, että hanke saa varmasti tupakoitsijat miettimään lopettamista.

    -suklaa

    VastaaPoista
  3. Tämä on kyllä täysin totta! Hyvä pointti tuo portti vahvempiin huumeisiin, ei ollenkaan realistista tämä homma.


    -Ode

    VastaaPoista