Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

tiistai 16. marraskuuta 2010

Innovatiivisuutta tarvitaan

Nokian markkinaosuudet laskivat alkusyksystä yllättävän alas, sillä markkinaosuudet tipahtivat tipahtivat kännyköissä 30 prosenttiin viime neljänneksen 33 prosentista. Myös osakekohtainen tuloson heikentynyt vähän. Kuitenkaan yhtiön tilanne ei ole aivan toivoton. Vuoden loppu on oikeastaan aina ollut tuottoisaa aikaa ihmisten rientäessä kauppoihin ostamaan uutta Nokiaa joululahjaksi. Nokia tuntuukin luottavan uusiin älypuhelimiinsa, joiden myynti on parantunut jopa 61 prosenttia vuodentakaisesta tuotosta. Joulun koittaessa kysyntä tulee varmasti kasvamaan vielä entisestään.
Tästä huolimatta Nokialla on edessään tiukka taisto paikastaan maailman johtavana langattoman viestinnän yhtiönä. Sen kilpailijat Apple ja Samsung ovat nimittäin vauhdissa: Apple on menestynyt jo kauan, ja Samsungin älypuhelimet käyvät yhä paremmin kaupaksi. Lisäksi Applen logoa on piilomainostettu hyvin elokuvissa, esimerkiksi elokuvassa Miehet, jotka vihaavat naisia.
Onneksi Nokia vaikuttaa ymmärtävänsä tilanteensa, ja onkin kehittänyt uutta strategiaa. Yhteistyösopimukset Microsoftin, Intelin ja Yahoon kanssa kuuluvat tähän uuteen yhteistyön voimaan luottavaan strategiaan. Muitakin toimenpiteitä on ollut nähtävissä. Esimerkiksi markkinaosuuden lasku ja kova kilpailu ovat ajaneet yhtiön irtisanomaan 1800 työntekijää, joista 850 irtisanotaan Suomesta.
Mielestäni Nokialla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet vielä nostaa markkinaosuuksia etenkin joulun saapuessa, sillä esimerkiksi uusi älypuhelin N8 on selkeästi herättänyt kuluttajien kiinnostuksen. Ongelmana on, että Nokia näyttää jatkavan samaan malliin - irtisanoen työntekijöitä. Työntekijöiden vähentäminen tuleekin vielä kostautumaan, kun joulukiireet painostavat rekrytoimaan lisää väkeä. Kokemattomat työntekijät tulevat halvemmiksi, mutta työn laatukin on sen mukaista. Sen sijaan yhtiön tulisi mielestäni pyrkiä innovatiivisuuteen luomalla uutta ja panostamalla vanhaan kuten älypuhelimien käyttöjärjestelmiin. Jos Nokia saisi aikaan jotain uutta, se toisi myös työpaikkoja takaisin ja kasvattaisi tuotantoa. Joka tapauksessa yhtiön olisi panostettava uuteen toimintasuunnitelmaan, sillä Applen ja Samsungin voittamiseen eivät riitä pelkät yhteistyösopimukset ja joulun taikaan luottaminen.

-anlii

1 kommentti:

  1. Apple on saanut Nokian kannalta harmittavan trendiedun. N8 on kyllä aiheuttanut vähäsen pulinaa.

    VastaaPoista