Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Ukkospilviä vai auringonpaistetta Espanjan taloudelliseen ahdinkoon?

On olemassa erinäisiä näkemyksiä ja ennusteita Espanjan talouden tulevaisuudesta. Vaikea sanoa, mikä näistä ennusteista tulee toteutumaan, mutta ainakin tällä hetkellä kylmä ja selvä fakta on, että maan talous on huteralla pohjalla sekä sen lisäksi epävakaa ja heikko. Sitä se on kyllä ollut pitkään.

Erään näkemyksen mukaan Espanjan tulevaisuuden ennusteet ovat synkkiä. On arveltu, että maa kykenee nousemaan taloudellisesta kriisistään vasta sitten, kun muissa EU-maissa on saatu yleinen talouskasvu vakaalle pohjalle ja nousemaan. Espanjalle on myös ennustettu samaa kohtaloa kuin Suomella oli 1990-luvulla. Espanja ei ole vielä onnistunut täysin vakuuttamaan muita pienellä talouskasvullaan, sillä hetkittäin sekin on hetkittäin tyrehtynyt.

Eräs toinen näkemys on valoisampi Espanjan kannalta, sillä on ennustettu että Espanjan talous saavuttaisi EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen rajan jo vuonna 2013 eli maa nousisi varsin nopeasti taloudellisesta ahdingostaan. Tätä näkemystä puoltaa myös Espanjan pääministeri Zapatero. Hän uskoo, että Espanjan talous lähtee uuteen nousuun pian. Hän myös vakuuttelee myös, että talouden tukitoimet tulevat parantamaan Espanjan heikkoa työllisyystilannetta (tällä hetkellä työttömyysaste on 20%), mikä auttaisi talouden elpymistä. Espanjan valtio on myös aloittanu kunnon säästökuurin, jotta talous saataisiin kuntoon.

Ristiriitaisten näkemysten takia on vaikeaa arvuutella miten Espanjan todellisuudessa käy. Selviääkö maa suuresta kuopastaan vain kiristämällä nyörejään, joutuuko se turvautumaan lisälainoihin vai täytyykö maan kehittää vielä uusia selviytymisstrategioita? Tulevaisuus sen näyttää, millä tavoin ja missä aikataulussa elpyminen tapahtuu, jos tapahtuu.


Ronja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti