Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Pohjois-Korea ja urheilu

Viime kesänä jalkapallon MM-kisoissa moni näki Pohjois-Korean 7-0 tappioon päättyneen ottelun Portugalia vastaan. Ottelu sattui olemaan ensimmäinen suorana lähetyksenä tv:ssä näytetty jalkapallo-ottelu Pohjois-koreassa ja lähetys taisikin vaihtua tappioaseman kasvaessa Kim Jong-ilin mainosohjelmaan. Aiheesta lähtenyt keskustelu väitti pahimmillaan, että pelaajien turvallisuus olisi uhattuna kotimaassaan. Tämä tieto todettiin kuitenkin myöhemmin vääräksi.

Pohjois-Korean yleisestä kuvasta ja oman kuulemansa perusteella voisi ajatella, että maa ei ole saavuttanut urheilussa paljon mitään, mutta maa on voittanut yhteensä jopa 43 mitalia olympialaisissa. Pohjois-Korealaisten parhaita lajeja ovat olleet mm. paini (9 mitalia), painonnosto (9 mitalia) ja nyrkkeily (8 mitalia). Kuitenkaan mitään suuria urheilijoita maasta ei ole tullut.

Pohjois-Korean urheilua on varjostanut kuitenkin lukuisat poisjäännit erinäisistä kilpailuista. Esim. jalkapallossa maan poisjäänti karsinnoista on ollut melkein yhtä yleistä kuin osallistuminenkin. Tämä saa ajatukset heräämään siitä, onko maan menestyspaineet hallitsijalle niin suuret, että ilman mahdollisuutta menestykseen ei kannata edes osallistua. Mielestäni urheiluhengen mukaista olisi päästää urheilijat kokeilemaan rajojaan ja karttamaan omaa kokemustaan arvokisoissa- mutta missä muussakaan Pohjois-Korea on toiminut yleisten käsitysten ja sääntöjen mukaisesti...


-Anderss

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Noin selkeä tappio Portugalille on sääli, sillä Pohjois-Korea melkein pelasi tasan Brasiliaa vastaan. Sekä nyt tuskin näytetään vähään aikaan uutta suoraa ottelua.

    psja

    VastaaPoista
  3. Pohjois-Korea on tunnettu myös voimistelijoistaan. Tai lähinnä heidän väärennetyistä ikätiedoistaan, sillä olympialaisissakin on maalla ollut monia alaikäisiä edustajia. Tänä vuonnakin eräällä voimistelijatytöllä oli kolme eri ikää eri rekistereissä. Sen seurauksena koko P-K:n joukkue suljettiin ulos MM-kisoista viime kuussa.

    -Toppe

    VastaaPoista
  4. Tuosta voimistelijasotkusta huomaa kuinka Pohjois-Korea ei kunnioita yhtään edes urheilua, jonka pitäisi olla puolueetonta ja "leikkimielistä" paremmuuden mittaamista eikä ikätietojen väärentämistä.

    -Anderss

    VastaaPoista
  5. Voisko tässä olla yksi tapa näpäyttää Korean ah niin demokraattista tasavaltaa? FIFA on aina saarnannut hyvien asioiden puolesta ja onhan esimerkiksi Etelä-Afrikka ollut pannassa apartheidin takia. Miksei myös P-Koreaa voitais sulkea pois kansainvälisestä jalkapallosta ja toki myös muusta urheilusta? Tietty tässä on se, että urheilijoita ei nimenomaan päästetä kisoihin.

    -Vilkku

    VastaaPoista