Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Heikentynyt Irlannin talous

Irlannin talous supistui jopa 1,2 prosenttia keväällä. Sen talous ajoutui pahoihin velkaongelmiin ja siitä syystä se supistui toisella vuosineljänneksellä. Tuonti kasvoi 4,5 prosenttia, kun viennissä kasvu oli 1,6 prosenttia. BBC:n mukaan markkinoilla on ollut huolta maan talouden tilasta ja valtiontaloudesta pankkisektorin jatkuvien ongelmien takia.

Kiviniemi kävi myös Irlannissa keskustelemassa mm. taloudesta ja EU:n rahoituksesta vuosina 2014-2020. Hän lohdutti Irlantia Suomi-vertauksella. Hän kertoi Suomen samanlaisista tunnelmista 1900-luvulla ja siitä kuinka tilanne lähti kohenemaan. Hän kertoi myös suomalaispankkien vahvuudesta nykyisessä taantumassa. Hänen mukaansa selviytymiseen ovat osaltaan vaikuttaneet aikasemmat kriisin opetukset. Kiviniemi uskoo myös, että Irlanti pystyy ratkaisemaan ongelmansa. Hän pitää sitä hyvin todennäköisenä.

Irlannin keskuspankki arvioi, että talous tulee kasvamaan 0,8 pronsenttia, mutta uuden ennusteen mukaan arvio on vain vaivaiset 0,2 prosenttia. Eli arviota kasvunäkymistä on pudotettu reilusti. Keskuspankki varoitti myös, että ensi vuoden kasvunäkymät ovat muutenkin epävarmalla pohjalla. Irlannin ei tule kuitenkaan vetäytyä tiukoista säästötoimistaan. Sen budjettivaje on nyt EU-maiden suurin. Se saattaa tänä vuonna levähtää jopa 32 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Pääministerin on määrä ensi kuussa julkistaa suunnitelma siitä, kuinka hallitus aikoo tasapainottaa taloutta seuraavien neljän vuoden aikana. Euroryhmän puheenjohtaja uskoo myös, että Irlanti tulee pääsemään kuiville vuonna 2014. Irlanti aikoo leikata budjettialijäämäänsä kuudella miljardilla eurolla ensi vuonna. Alijäämä supistuu sitten 9,25-9,50 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mikä on hyvä edistys 11,9 prosenttiin verrattuna.


- Maria92

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti