Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

torstai 18. marraskuuta 2010

politiikkamaahanmuuttoa

Suomessa yleinen mielipide maahanmuutosta on minusta ollut varsin positiivinen. julkisesti on puhuttu, että kansa noudattaa tasa-arvoa ja ketä ei syrjitä ja ``erilaiset`` ihmiset hyväksytään. Onko todellisuudessa asia näin, kun vähän väliä saa uutisista kuulla , että jossain on pahoipidelty joku maahanmuuttaja ja toista syrjitään ihovärinsä takia ja toiset eivät saa työtä Suomesta. On siis selvä ristinriita yleisen mielikuvan ja todellisuuden välillä. Maahanmuuttoa pidetään hyvänä asiana, mutta sitten kun sitä alkaa tapahtua, niin enää ei ollakaan niin maahnmuuttoystävällisiä.

Sama asia näkyy myös politiikassa. Suomessa useammat puolueet ovat hyvin positiivisesti suhtautuneet maahanmuuttoon, esimerkkinä kokoomus ja keskusta. Ne näkevät maahanmuuton valoisat puolet: saadaan lisää työvoimaa, erilaisia kansallisuuksia ja tapoja eri maista. Toisaalta jotkut näkevät ``mitalin toisen puolen``. Kokoomusta on syytetty esimerkiksi siitä, että maahnmuuton kautta se pyrkii tuomaan Suomeen halpaa työvoimaa. Perussuomalaiset ovat taas ( niinkun joku muukin oli aiemmin blogissaan kirjoittanut) aika maahanmuutto vastustava puolue. Kuitenkin jokaisella puolueella löytyy jokin oma perustelu siitä, että mikä on hyvää tai pahaa maahanmuuttoa ja miksi ja miten sitä tulisi lisätä/ rajata. Minusta tuntuu, että asia taitaakin olla niin, että ei niinkään ajatella maahanmuuttoa maahanmuuttona, tai jonakin hyvänä asiana, jota tehdään toisen auttamiseksi, vaan pikemminkin maahanmuutto on poliittinen keino saada ihmiset äänestämään puolueensa puolesta. Lisäksi eräistä blogeista ja kirjoituksista tuli esille seikka, jonka mukaan Suomen maahanmuuttopolitiikka perustuu enemmänkin siihen, että miten paljon Suomi pystyy hyötymään siitä. Jos maahanmuutto on hyväksi Suomelle- taloudelle, politiikalle, jollekin tietylle puolueelle- asian on OK;mutta jos Suomi ei hyödy siitä mitenkään, niin sittenhän se olisi ihan turha asia tuoda hyväntekeväisyyden takia maahanmuuttajia tänne. Tällainen kuva minulle on syntynyt. Että poliittisella tasolla ajatellaankin ensi oma napaa, omia etuja eikä niinkään , miltä maahanmuuttajista saattaisi tuntua.
Viime aikoina puolueiden suhtautuminen maahanmuuttoon on kuitenkin tasoittunut. Ollaan päästy edes jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen siitä , että maahanmuuttajien kannalta hyötyperäinen maahanmuutto ei ole hyvä. Esimerkiksi vihreät ovat jonkin verran kiristäneet omaa maahanmuuttolinjaansa. Pitäisikö maahanmuutolle asettaa jotkut tietyt kriteerit/ rajat? Olisvatko nämä rajat jollain tavalla poliittiset, tai poliittisesti asetetut vai olisvatko rajana ihan peruasiat?

1 kommentti: