Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Islannin talouskriisin vaikutukset tavallisten ihmisten elämään

Islanti syöksyi laman kierteisiin toissa syksynä, kun maan pankkisektori romahti. Samalla myöskin maan suurimmat pankit otettiin valtion haltuun. Islanti velkaantuu muille maille koko ajan enemmän ja enemmän, ja myöskin jäätikkömaan valuutta kruunu on alkanut heiketä.

Islannissa ihmiset ottivat holtittomasti velkaa sokaistuneena maan menestyksestä. Talouden romahdettua ihmiset ovat nyt velkaantuneet pahasti, ja inflaatio vain kasvattaa heidän velkojaan.

Islannin asuntolainajärjestelmässä inflaatio kasvattaa velkaa. Tämän takia joka neljäs perhe Islannissa on velkaantunut loppuelämäkseen. Eräänkin perheen velka kasvoi viikossa puoli miljoonaa kruunua, joka on euroissa 5500.

Islannin asukkaat vastustavat Icesave-korvauksia rajusti. Korvaussumma on 4mrd euroa, josta islantilaiset eivät haluaisi luopua. Islannin valtiolla menee muutenkin jo huonosti, niin se, että luovuttaisiin vielä neljästä miljardista eurosta ei auta asiaa paljoakaan.

Kansalaisten usko valtioon ja päättäjiin horjuu ja jatkaa horjumistaan, jos asialle ei tehdä jotain.

PiiaR~

3 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus, Piia! Olet löytänyt tärkeitä pointteja, olen kanssasi samaa mieltä! :)

    -Memz

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, että asialle pitäisi tehdä jotain ja nopeasti !

    mirka

    VastaaPoista
  3. Kauhealta kuulostaa tuo että velat kasvavat hurjasti tavallisilla ihmisillä, vaikka syy on korkeammilla tahoilla. Ei ihme että usko päättäjiin horjuu! Islannin pitäisi nyt ryhdistäytyä ja saada taloutensa kuriin, ettei kansalaisten tarvi kärsiä.

    -EmmiK

    VastaaPoista