Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

torstai 18. marraskuuta 2010

Good job Greece !

Kreikka on hieno esimerkki siitä, kuinka asiansa voi oikein mokata, jotta pääsisi mukaan isojen poikien leikkeihin, tässä tapauksessa mukaan eurojärjestelmään.

Kreikka ajautui todelliseen kriisiin vuoden 2009 loppupuolella ja vuoden 2010 alussa selvisi, että Kreikan talous olikin ollut velkainen jo ennen todellisen kriisin kärjistymistä. Osa syynä tähän oli ollut velkaantumisen pimittäminen, jotta Kreikka pääsisi mukaan eurojärjestelmään. Vuoden 2009 lopussa maan talous oli reilusti alijäämäinen eli tappiolla ja se oli ottanut paljon lainaa ulkomailta. Vuoteen 2006 asti maan bruttokansantuote oli kehittynyt kuitenkin aivan normaalisti, kuten diagrammista näette (Kuvan lähde: Kreikan Suurlähetystö Yhdysvalloissa). Tai sitten sitäkin on väärennelty, sillä kokonaisen valtion bruttokansantuotteen laskeminen lähes 20 prosenttia neljässä vuodessa on todella paljon...



Maan talous edellyttää kolmen prosentin kasvua bruttokansantuotteessa vuosittain, jotta talous kulkee eteenpäin. Kreikan bkt:n alijäämän arvioitiin olevan 13,4-13,8 prosenttia eri lähteiden mukaan. Tiistaina Kauppalehti (16.11.2010) julkaisi kuitenkin Kreikan bruttokansantuotteen olevan -15,4 prosenttia, eli jopa vielä enemmän kuin osattiin odottaa, eli Kreikka todella vei pisteet kotiin ! Rahassa viime vuoden budjettivaje oli 36 150 miljoonaa euroa ja vuotta aiemmin se oli 22 363 miljoonaa euroa. Vaje on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa. Taloussanomat julkaisikin lokakuun alussa Kreikan kunnianhimoisen tavoitteen laskea alijäämää yli puolella eli -7 prosenttiin ensi vuonna. Talouden ehostamiseksi ja lainojen takaisinmaksamiseksi Kreikka on tehnyt jo suuria leikkauksia, esimerkiksi nostanut eläkeikää ja veroja sekä jäädyttänyt virkamiesten palkkoja.Odottakaamme siis innolla ensi vuoden tuloksia!

Mahtaa kreikkalaisia kuitenkin harmittaa, sillä Irlanti on kuitenkin johdossa Parhaiten taloutensa mokanneet maat-listalla :/

-seba

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti